Időpont kérése
Aktuális Időpont kérése

Első fehérvári egészségtúra

Legyél Te fődíjunk, a somoskői családi hétvége, biciklik, rollerek, egyéb ajándékok büszke nyertese!
Regisztrálj és gyere el a dr. Hátsági Implant Fogászatra egy szűrésre, kérd el a pecsételőfüzetedet, gyűjtsd össze a legtöbb pecsétet!

Sportolj és játssz velünk a Vok-ban!
Eredményhirdetés 15.00.-tól a VoK-ban.

Első fehérvári egészségtúraElső fehérvári egészségtúra

 

 

 

 

A vércukormérés

 

A vércukor méréssel a vérben lévő glükóz (szőlőcukor) szintjét lehet meghatározni. Felismerhető vele a korai cukorbetegség (diabétesz mellitusz), és állandóan ellenőrizhető vele a már kialakult cukorbeteg vércukorszintje is. Még az egészséges emberek számára is célszerű rendszeres (félévente, évente) vércukor szűréses vizsgálaton résztvenni. Különösen érvényes ez azokra, akiknek egyéb keringési rizikófaktorai állnak fönn: magas a vérnyomásuk, túlsúlyosak, zsíranyagcsere-zavarban szenvednek, dohányoznak, keringési betegségek fordultak elő a családban.

 

 

Ha kíváncsi vagy a vércukor szintedre, gyere el a dr Hátsági implant Fogászatra ahol az Első Fehérvári Egészségtúra keretein belül szűrővizsgálatokton is részt vehetsz!

 

 

Az emelkedett koleszterin szinthez gyakran kapcsolódik a cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás kialakulása, szövődménye az érszűkület, szívinfarktus, szélütés.

A koleszterin-anyagcsere 40 év feletti korban ma már szinte mindenkinél felborult. Népegészségügyi jelentőségét mutatja az is, hogy a gyógyszerkassza egyik legnagyobb kiadási tétele a koleszterin-szintet csökkentő gyógyszerek támogatása. A koleszterinszint gyors csökkentéséhez pedig legtöbb esetben nem szükséges gyógyszeres kezelés, mindössze mozgással és táplálkozással elérhető.

 

1. Fogyassz sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket!

A növények gazdagok emészthetetlen rostokban, melyek megkötik az epével bélbe ürülő koleszterint, megakadályozzák a bélből való visszaszívásukat. Így működnek a koleszterin szintet csökkentő epesavkötő gyógyszerek. Növényi rostokban gazdag a hüvelyesek, babok, zab, árpa, bogyós gyümölcsök.

2. Kerüld a rossz zsírokat!

Az étkezésből lehető legjobban ki kell iktatni a telített zsírokat, transzzsírokat. Telített zsírok találhatóak a húsokban, vajban, tejtermékekben. Transzzsírok pedig a hidrogénezett növényi olajok, pl. egyes margarinokban – azonban a jobb minőségű termékeket hidrogénezés nélküli növényi olajokból, pálmazsír vagy kókuszzsír felhasználásával állítják elő. Ezen zsírok mellett természetesen a koleszterin bevitelt is kordában kell tartani. Magas a koleszterin tartalma a tojásnak, vörös húsoknak, ráknak.

Létezik egy zsír, melyről kimutatott a szívvédő hatása: ez az omega-3 zsírsav. Ez főként  hidegvízi halakban, mint a lazac, makréla, pisztráng, hering és szardínia található.

 

3. Fehérjét a növényekből

Számos fehérjében gazdag növényt ismerünk, mint a szójabab, zöldbab, lencse, fejtett bab. Fogyasztásuk a fehérjeforrás mellett csökkenti a koleszterinszintet, segít a vércukorszint normalizálásban, segíti az inzulin hatását, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.

 

4. Felejtsd el a finomított lisztet, cukrokat!

Hagyományos étkezésünk tele van finomított szénhidrátokkal: fehér kenyér, tészták, cukrozott üdítők, rágcsálnivalók, sütemények. A túlzott energiabevitel hatására a szervezet raktározásba kezd. A szénhidrátokat zsírokká, köztük koleszterinné alakítja.

 

5. Mozogj rendszeresen!

 

Legjobb energiaégetés a mozgás. Heti három-négy alkalommal 60 perc közepes intenzitású mozgás (pl. futás, kerékpározás, úszás) kiváló koleszterinszint-csökkentő hatású. Fontos, hogy az anyagcsere átállítására az inkább hosszabb, kevésbé intenzív mozgás alkalmas. A koleszterin szintjének csökkentésére ezért lényeges az egyben 60 perc mozgás, és ennek heti többszöri ismétlése.

A szakember segíthet!

Gyere el május 9-én az Első Fehérvári Egészségtúrára és hallgasd meg dr Mosolygó Éva hasznos tanácsait!! És még a koleszterin szintedet is ellenőriztetheted!

 

 

A napozás szabályai

 

Mire figyeljünk oda napozáskor?

 

A napozásnak vannak aranyszabályai, amelyeket egészségünk érdekében érdemes betartani. Nagyon oda kell figyelnünk, hogy a nap káros sugarai ne érjék bőrünket, hiszen ezek miatt különböző betegségek alakulhatnak ki.

 

 Napozás szabályaiTalán kevesen tudják, hogy a bőr öregedése összefüggésben van a bőrt érő káros hatásokkal, mint például a nap károsító sugaraival. A bőr hámrétegének festéktermelő sejtjei állítják elő a melanint, ez felel bőrünk színárnyalatáért. Napozás esetén ezeknek a sejteknek a száma megnő és természetesen a melanin is gyorsabban termelődik. Amikor bőrünk foltosodni kezd, az már biztos jele a bőr öregedésének. Egész életünk során nagyon érdemes odafigyelni a napozásra és a bőr öregedését minél jobban késleltetni. Ma már professzionális napozószerek állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy megvédjük bőrünket a nap károsító hatásaitól.

 

Naptejet használjunk napozáskorMinél világosabb a bőrünk, annál jobban kell ügyelni a védelmére. A nyárra való ráhangolódáskor a napozással töltött időt mindig csak egy kevéssel növeljük meg, így egyenletesen szokhatunk hozzá a napsugarakhoz. Érdemes azonban minden alkalommal valamilyen fényvédő krémet használnunk, hiszen ezek elnyelik vagy szétszórják az UV sugárzást. A fényvédő krémek különböző faktorszámban kaphatóak, melyből mindig a bőrtípusunknak megfelelőt válasszuk. A nagyon világos bőrűeknek minimum 20-22-es, a világos bőrűeknek a 15-20-as, míg a sötétebb árnyalatú bőrrel rendelkezőknek a 10-15-ös faktorszám ajánlott.

 

Amikor naptej vásárlása előtt állunk, érdemes megnézni a fényvédő vásárlói tájékoztatóját és olyan minőségi terméket választani, amely E-vitamint, növényi olajokat és esetleg zsiradékokat is tartalmaz. Gyermekek esetében különösen fontos a minőségi készítmények mellett dönteni, amelyek a fent felsoroltakon túl titándioxidot vagy cinkoxid mikro-pigmenteket is tartalmaznak. Ezek a készítmények az UVA és UVB tartomány esetén is hatásos védelmet nyújtanak.

 

Mindenkinek kellemes napozást kívánunk!

Ha szeretnél a témában bővebben tájékozódni, hallgasd meg dr Holub Orsolya bőrgyógyász tanácsait a dr Hátsági implant Fogászaton!

Május 9. Első Fehérvári Egészségtúra!!!

Jelentkezz be telefonon : 06 70/609 7226

 

 

Melanoma

A melanoma az egyetlen rosszindulatú daganat, amelynek korai felfedezésére jó esély van, hiszen legtöbbször a bőrön alakul ki, és így észrevehető. A melanomával kapcsolatban azonban sok a félreértés és a tévhit. Például gyakran azonosítják a bőrrákkal, pedig nem ugyanarról a betegségről van szó.

 

A melanoma leggyakrabban a bőrben lévő pigmentsejtekből alakul ki: ilyen sejtek vannak az ép bőrben és az anyajegyekben is. Pontosan nem tudni, hogy milyen hatásra (káros UV sugárzás, genetikai eltérések, hajlam) meghibásodik egy sejt, majd korlátlanul és megállíthatatlanul osztódni kezd: elindul a melanoma növekedése.

 

Kezdeti stádiumában a daganat még csak a bőr felső rétegében, a hámban van jelen. Ekkor még egy egyszerű kimetszéssel, a páciens teljesen gyógyítható.  Ez az ún. in situ stádium. Amikor a melanoma a mélybe terjed, ahol már nyirok- és vérerek is vannak, megnő az áttétek kialakulásának esélye, mivel a sejtek az erek útján távolabbi szervekbe kerülhetnek (májba, tüdőbe, agyba, csontokba, stb.) és ott megtelepedve nőni kezdenek, tönkretéve az adott szerv(ek) működését. Ezért kulcsfontosságú, hogy a melanomát minél korábban észrevegyük. Ennek leghatékonyabb módszerét a szűrővizsgálatok jelentik. Egy laikus személy aligha tudja felfedezni az intő jeleket, vagy már csak túl későn teszi, míg a szűrések során felfedezett melanomák legtöbbször korai stádiumban kerülnek felismerésre.

 

Meghatározhatók bizonyos tényezők, melyek fennállása növeli a melanoma kialakulásának kockázatát. Ezek:

szőke, vörös haj

világos kék, zöld szemek

fehér bőr, mely könnyen leég és nem, vagy nehezen barnul

sok anyajegy

minél több szabálytalan anyajegy

a múltban elszenvedett szolárium és napégések

vérrokonságban már előfordult melanoma

és akinek már volt melanomája, annak szintén nagyobb az esélye, hogy legyen még egy

 

Sajnos, senki nem védett a melanoma ellen, azonban a rizikót csökkenthetjük az alábbiakkal:

gyermekek szigorú fényvédelme (a szülők felelőssége, tévhitek)

napégések elkerülése (elsősorban a tűző nap kerülésével, ruházattal és, ha mindenképp direkt napfény éri bőrünket, fényvédő krémekkel)

rendszeres önvizsgálat (van-e változó anyajegyem?)

rendszeres szűrővizsgálatok (egyéni rizikótól függő gyakorisággal)

 

Az „ABCD” szabály alapján, nagy vonalakban ellenőrizhetjük anyajegyeinket. Gyanús pigmentált anyajegy, folt megítélése, „önellenőrzés”:

 

A – Asymmetry (aszimmetria): nem kerek vagy ovális az anyajegy alakja;

 

B – Border (határ): szabálytalan vagy nem éles határú;

 

C – Colour (szín): nem egyenletes színű;

 

D – Diameter (átmérő): 5 mm-nél nagyobb.

Ha felmerül a melanoma gyanúja ne késlekedjünk megtenni a szükséges lépéseket, hiszen az életünk múlhat rajta.

Dr Holub Orsolya bőrgyógyász is várja az érdeklődőket az Első Fehérvári Egészségtúrán a Dr.Hátsági Fogászaton

május 9-én 8 -12 óráig.

Bejelentkezés :  06 70/609-7226 telefonszámon.

 

 

Rizikófaktorok

 

A túlsúly és az elhízás a jövő egyik legjelentősebb egészségügyi problémája. Az elhízás szinte minden szervrendszerben előnytelen folyamatokat indít el. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a túlsúly és az elhízás a második legfontosabb megelőzhető rizikófaktor a dohányzás után.

A fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik. Csak Európában és az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg több mint 70 millió ember elhízott, ezen felül további 163 millióan túlsúlyosak. Magyarországon még ennél is nagyobb mértékű a túlsúly és elhízás előfordulása.
A túlsúlyos embereknél a szívbetegség kétszer, az elhízottaknál már háromszor gyakoribb, mint a normál testsúlyúaknál.
Az elhízottság oka az emberek többlet étel fogyasztása a fizikai aktivitással elégetett energiához képest. A kövér emberek fokozottan ki vannak téve a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a stroke, az epekövesség, egyes rákbetegségek és pszichoszociális betegségek kockázatának. A testtömegindex (BMI) a kg-ban kifejezett testsúly elosztva a méterben kifejezett magasság négyzetével, értéke 18.5 és 24.9 között normális. 25 feletti testtömegindex túlsúlyt jelent, 30 feletti testtömegindex elhízottságot. Európában az elhízottság évente 1 millió haláleset okozója....

Aki dohányzik, fokozott kockázatnak teszi ki az egészségét, azaz vállalja, hogy bizonyos betegségeket nagyobb valószínűséggel, gyorsabban kap meg, és esetleg korábban hal meg, mint a nemdohányzók. Nézzük, hogy mit kockáztat az, aki rászokik a cigarettára, vagy nem tud leszokni róla.

A dohányfüst számos, az emberi egészségre káros anyagot tartalmaz. Ezek közül a legfontosabbak: nikotin, kátrány, szén-monoxid.
A cigarettázás fő támadási pontja az érrendszer. Itt a cigarettafüst szénmonoxidja a vérfestéken belül kiüti az oxigént, ezáltal csökken a szövetek oxigénellátása. A nikotin összehúzza az érfalak középső rétegét, az izomzatot, ezáltal az beszűkül. Az érszűkület természetesen a környező szövetek vérellátásának csökkenésével jár. Ez magyarázza a hőmérséklet csökkenését a cigaretta elszívását követő 7 percben, ami 7 fokos lehűlést jelent. Az idült dohányosok egy részénél az átmeneti érszűkület tartóssá válik, elsősorban az alsó végtagokban. Emiatt a cigarettázóknak 600%-kal gyakrabban kell amputálni a lábukat, mint a nemdohányzóknak. Az érszűkület magyarázza a szívinfarktus létrejöttét is. A szívinfarktusok 25%-áért a cigarettázás a felelős.
A cigarettázás mellőzésével az összes rákos megbetegedések egyharmada, a légzőrendszer rákjainak (beleértve a tüdőrákot) döntő többsége megelőzhető lenne. Cigaretta nélkül alig lennének idült légúti betegségek és érszűkület a végtagokban.
Egészségkárosító hatásai között szerepelhet a gyomor- és nyombélfekély, és a gyomornyálkahártya gyulladásos megbetegedése, valamint a húgyhólyag-, vese- és hasnyálmirigy-daganatok. Mindezek együttesen 9 évvel rövidítik meg a cigarettázók életét.

Dohányzol? Túlsúlyos vagy ? Tennél ellene, de nem tudod hogy kezdj neki? 
Gyere el május 9-én a dr.Hátsági Implant Fogászatra. 
Dr. Boznánsky Petra kardiológus a segítségedre lehet.
Jelentkezz be: 06 70/609 7226

 

 

Mit jelent a komplex kardiológiai szűrés?

A kardiológus részletes rizikófelmérést végez. 
Kikérdezi a pácienst életviteléről, a családban előforduló betegségekről, gyógyszerszedésről, panaszairól, kifejezetten a szívpanaszokra fókuszálva. Majd a fizikális vizsgálat, EKG következik, ezután szívultrahangos vizsgálat. Mindezekkel már ki lehet választani azokat, akiknek szervi szívbetegségük van. 
Vérvizsgálati eredményekből különösen figyeli az összkoleszterinszintet, a jó és rossz koleszterin arányát, a triglyceridszintet, az éhomi vércukorszintet, a húgysavszintet, vesefunkciós paramétereket. 
A terheléses EKG vizsgálatot abban az esetben kéri, ha a páciensnek terheléssel összefüggő panaszai (pl.: mellkasi szorítás, szívverésérzés, ritmuskihagyás, fulladás, ájulás) vannak, de a fizikai teljesítőképesség is jól meghatározható ezzel a vizsgálattal.

Kell-e félni a kardiológustól?

Nem.
De nap mint nap kell ügyelni és tenni a szív- és érrendszeri problémák elkerülésére.
Elsősorban életmódváltással: le kell mondani a zsíros, túl sok szénhidrátot és kalóriát tartalmazó ételekről, a dohányzásról, meg kell tanulni kezelni a napi stresszt, naponta legalább fél órát kell mozogni (dinamikus, aerob mozgásforma + heti 2 alkalommal izomerősítés), akinek a BMI-je >25-s (kg/testmagasság m²), annak le kell fogyni. Mindezekhez nem kell gyógyszerekhez nyúlni, egy kis odafigyeléssel sokat lehet tenni a szívünk egészségéért! Ne válasszunk szélsőséges diétákat, változatosan, egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozzunk! Bőségesen fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt (napi 600-800 g-t!), élelmi rostokban gazdag gabonatermékeket, hüvelyeseket, hetente 2x tengeri halakat, mérsékletesen fogyasszunk alkoholt, naponta 5g sónál ne együnk többet.

Mik a legfontosabb rizikófaktorok a kardiológus szemszögéből?
Életkor, dohányzás, magas vérnyomás betegség, magas koleszterinszint.

Ha valakinek már van magas vérnyomás betegsége, a vérnyomást a célértéken kell tartani (általában 140/90 Hgmm alatt), ha cukorbetegsége, a vércukoranyagcserét kell rendszeresen kontrollálni és az úgynevezett glikált hemoglobin (Hgba1c) értéket kell 7% alatt tartani, évente szemészeti vizsgálatra kell elmenni és egyéb labor- és vizelet vizsgálatokat is kell végeztetni a szövődmények mielőbbi kiszűrése érdekében (pl. az esetleges vesekárosodás mielőbbi kimutatása). A koleszterinszint tekintetében függ a célérték a társuló betegségektől, ezek a kardiológus együttesen értékeli és így határozza meg az elérendő célt.

Ha valakinek szívbetegsége van (pl. szívinfarctusa volt, vagy szívkatéterezés során érszűkületet állapítottak meg) évente kell állapotfelmérésen jelentkeznie, akkor is, ha nincs panasza!

Ha valakinek agyi érbetegsége (pl. stroke-ja volt, vagy akár csak nyaki verőér meszesedése van), vagy lábi érszűkülete van, vagy családjában fiatal korban fordult elő hirtelen szívhalál, vagy szívinfarctus, vagy 40 év feletti és sportolni kezdene, kardiológiai szűrésen mindenképpen részt kell vegyen!

 

Dr. Mohácsi Anikó radiológus szakorvos, természetgyógyász, táplálkozási tanácsadó vagyok.

Miért fontos egészségesen táplálkozni?
Mert a táplálkozás szervezetünk működésének alapjaira hat, ezért óriási hatással van egészségi állapotunkra és energiaszintünkre. 
De mit jelent egészségesen táplálkozni? Diétázni, fogyókúrázni kell?
Nem!!!
Tudatosan kell táplálkozni egyéni sajátosságaink alapján!
Miért nem működik mindenkinél ugyanaz a diéta? Miért nem érzi jól magát valaki egy fehérjében gazdag diétától? Miért híznak egyes emberek a vegetáriánus életmódtól?
A válasz egyszerű, nem vagyunk egyformák.
Túlsúlyos? Mindent kipróbált már? Nem tudott eddig tartós eredményt elérni? Emésztési problémái vannak? Fáradt? Kevés az energiája?

Az Egészségtúra ideje alatt az ingyenes konzultáción megismeri, hogy jelenlegi táplálkozási szokása és életvitele milyen hatással van teste sejtszintű energiaellátottságára. Vagyis, hogy szervezete megkapja-e a neki szükséges mennyiségű és minőségű tápanyagokat vagy sem. Kiderül az is, hogy a hasnyálmirigye elegendő mennyiségű inzulint termel-e ahhoz, hogy a szervezetébe kerülő szénhidrátokat hasznosítsa. Ez megmutatja, hogy mennyire van kitéve a cukorbetegség kockázatának. A program során feltérképezzük a test összetételét ( izom- és zsírszázalék arány), valamint a belső szervek közt lerakódó hasi zsír mennyiségét. Ez utóbbi növeli a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.

Jöjjön el, hogy segíthessek!

Jelentkezz be: 06 70/ 609 7226
Első Fehérvári Egészségtúra, 2015.május 9!!!

 

 

 

Vissza