Időpont kérése
Kérdések-tanácsok Időpont kérése

A fogkő és következményei

A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágy-betegségek elindítója is lehet.

Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny visszahúzódhat, elsorvadhat.
A fogkő tehető leginkább felelőssé a fogágy-betegségek kialakulásáért és a súlyosbodásáért.

Mi is az a fogkő? Hol és hogyan jön létre?


A fogkő gyakorlatilag minden szájban megtalálható. Étkezés során a fogak, a fogpótlások és a protézisek felszínén kialakul egy vékony, színtelen, szabad szemmel alig látható plakkréteg.
Ez nagyrészt feloldódott ételmaradékból áll, és kitűnő táptalaj a baktériumok számára. A plakk, idővel a nyálban jelenlevő ásványi anyagok - kálcium, foszfát - hatására egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik. Ezt az így létrejött, meszes plakkot nevezzük fogkőnek.

A fogkő az íny alatt és az íny fölött is kialakulhat, elsősorban azokon a fogfelszíneken, melyek a nyálmirigyek kivezető nyílásához közel helyezkednek el. Így elsősorban a felső-oldalsó fogak - a kis és nagyőrlők - külső, valamint az alsó-elülső frontfogak - metszők és szemfogak - belső, nyelv felőli felszínén.

A fogkő szövődményei


Érdemes a fogkő megelőzésére félévenként elmenni a fogorvoshoz és eltávolítani az esetlegesen kialakult fogkövet. Így megelőzhetőek a fogkő által kialakult betegségek, szövődmények.
A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, de olyan fogágy betegségek elindítója is, mint az ínygyulladás és az ínyvérzés. Ínygyulladásnál az íny elveszti egészséges, rózsaszínű színét, vörössé válik, megduzzad, és étkezés során, vagy fogmosáskor, esetleg spontán elkezd vérezni. Az ínygyulladást rendszerint kellemetlen szájszag is kíséri.
Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, és folyamatosan fenntartja a fogíny gyulladását, akkor a foggyökerek mentén, fokozatosan ráterjed az állkapocs-csontokra, és a fogak meglazulnak, mozogni kezdenek, kopogtatásra, hidegre, melegre érzékenyekké válnak, és a fogágy elkezd sorvadni.
A fogínysorvadás a fogak körüli szalagokat és a fogmeder csontját érinti. A fog és a fogíny között egy úgynevezett zsák képződik, amelyben a fogkő, illetve a táplálékdarabkák gyűlhetnek meg.
A betegség kezelés nélkül, a fogak körüli szalagok elhalásához, a fogmeder csontjának károsodásához vezet. A fog előbb meglazul, majd kiesik.


Fogkő eltávolítás


A fogkő eltávolítása szakember, fogorvos feladata, aki egy ultrahanggal működő, úgynevezett depurátort használ erre a célra. A kezelés teljesen fájdalommentes, esetleg egy kis bizsergést lehet érezni a fogak mentén.

A fogkő-eltávolítás után, a fogak felszínének polírozása történik, hogy az így létrehozott simább fogfelszínen a fogkő nehezebben tudjon kialakulni.

Forrás: webbeteg.hu

Vissza