Időpont kérése
Kérdések-tanácsok Időpont kérése

A fogak saveróziója gyermekeinknél

Ön tudta, hogy gyermeke fogainak inkább ártanak a gyümölcslevek, mintsem használnak?

Ebből az érdekes cikkből megtudhatja, hogy mit okoz a rendszeres gyümölcslé és egyéb üdítők fogyasztása.

Káros a gyümölcslé?

Sok szülő gondolja azt, hogy a különböző gyümölcslevek javítják a gyermekeik egészségét, azt azonban már kevesen tudják, hogy a gyümölcslevek és egyéb üdítők fogyasztása nagyban hozzájárul a fogszuvasodás kialakulásához.

A gyümölcslevek és turmixok fogyasztása nagyban roncsolja gyermekeink fogzománcát.

Szakértők szerint a probléma abban rejlik, hogy a mostani generációk ritkán isznak vizet. A szülők már gyermekkorban rászoktatják gyermekeiket a gyümölcslevek és egyéb cukros üdítőitalok fogyasztására, így a későbbiekben már nagyon nehéz rávenni őket a vízivásra. Pedig a gyümölcslevek és a turmixok nagyon savasak, a pH értékük 2-3 között mozog. Minden alkalommal, amikor a száj pH értéke 5,5 alá esik, nő a fogszuvasodás veszélye.

A fogorvosok szerint az emberek már megértették, hogy a cukros ételek és italok roncsolják a fogakat, ám a gyümölcslevekről még mindig azt hiszik, hogy egészségesek. Ez a feltételezés nem is alaptalan, hiszen a forgalmazók „a legegészségesebb” szlogennel adják el a termékeket.

A gyümölcslevek káros hatását legjobban úgy tudjuk minimalizálni, ha étkezés közben fogyasztjuk őket. Ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy étkezés után a száj pH értéke csökken,vagyis meglágyul a fogzománc. Ha az étel elfogyasztása után rögtön megragadjuk fogkefénket, sokat árthatunk fogainknak. Mindig várjuk 30-40 percet a fogmosásig, hisz a meggyengült fogzománcot könnyen roncsolhatjuk a fogmosással.
 

Még egyszer fontos kiemelni, hogy bár a gyümölcslevek fogyasztása jót tesz szervezetünknek, fogainknak inkább csak árt.

Kiemelt fontosságú, hogy gyermekeinket kis koruk óta úgy neveljük, hogy ne csak a gyümölcsleveket, hanem a vizet is szívesen kortyolják.

Vissza